Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi

• Adınız Soyadınız: Şenay Çelikkaya
  • Şikayet Edilen Ürün/Marka: Güncel

Bizler Ankara’da İkamet eden KKTC vatandaşı bir aileyiz. Bu yıl Üniversite sınavına girecek oğlumuzun KKTC Üniversitelerinde de de KKTC vatandaşlarına özel olarak yapılan bursluluk sınavı için UKÜ’nün sınavına girdik. Oğlumuz %100 burslu olarak Bilgisayar mühendisliği programına kabul edildi. Ancak önümüzde daha 2018 YKS sınavı vardı. Okul bize ön kayıt ücreti 1500 TL yatırmamızı  kontenjanların sınırlı olduğunu aksi taktirde burs hakkımızın saklı tutulmayacağını söyledi. Bu parayı da geri iade etmeyeceklerini de belirttiler. Çok zor durumda kaldık, YKS sonuçları açıklanmadan baskı altında 1500 TL ön kayıt ücreti yatırdık ve ön kayıt yaptırdık. Çocuk yurtta kalacaktı ve yurt ücreti de yaklaşık 22 000 TL ödememiz olduğunu bu ücretin de ilerde o fiyattan düşüleceğini belirttiler. Başka ödememiz var mı veya başka yapmamız gereken birşey var mı diye sorduğumda hayır ön kayıt yeterli dediler. Bizler de ÖSYM YKS sonuçları açıklanır sürpriz bir gelişme olursa 1500 lirayı ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK içinde gözden çıkardık. Ancak YKS sonuçlarının açıklanmasına 20 veya 25 gün kala bu kez bizi arayarak öğrencinin yurtta kalabilmesi için yurtlara talep fazlalığı ve dolacak olması yüzünden rezervasyon ücreti olarak 300 Euro acilen yatırmamız istendi. Buna çok direndik, ülkede ekonomik krizin patladığı ve gerçekten herkesin en zor durumda olduğu günlerdi. Zaman istedik Eylül başı hatta Eylül 1 i için bize süre vermelerini ödemeyi eksiksiz yapacağımızı söyledik ancak kesinlikle kabul etmediler ve yine ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK içinde çocuğumuzun geleceği deyip, o gün eşim bankaya gidip o günkü kura göre 300 Euro karşılığı 2100 TL Kayra Çelikkaya Yurt Depozit açıklaması ile parayı okul hesabına yatırdı. Daha vahimi bir gün sonra okul bizi arayıp 29 lira eksik olduğunu söyledi (muhtemelen Türkiye ile Kıbrıs arasındaki kur farından dolayı)  ama ben bu kez kibar davranamayarak bu kadarına da pes ayıp dedim. Neyse ısrar etmediler. Aslında ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK dediğim biz bir çocuğun geleceği için sineye çekmeyi göze alırken diğer taraf bir eğitim kurumu olarak insanların ailelerin, gençlerin hayalleri üzerinden ne kadar para koparırım derdine düşmüş. Özellikle ÖSYM YKS sonuçları açıklanmadan yangından mal kaçırır gibi insanları baskı altına alarak ödeme yaptırıyorlar.

ÖSYM YKS sonuçları açıklandığında gördük ki oğlumuz ODTÜ KKTC bilgisayar mühendisliğini %50 burslu kazanmış. Lütfen empati kurun tabi ki çocuk havalara uçtu mutlu oldu ve ODTÜ’ye gitmeye karar verdi. Ben son gelişmeyi UKÜ’den Tuğçe Gören Hanım ile paylaştım ve paramızı alamayacağımızı bir daha yineledi. Zaten bu bize psikolojik baskı kurularak kabul ettirilmişti. Ben de çok yorulduğumu herkes için iyi bir çözüm olacak öneri sundum: ‘paramızı iade etmeyin ancak hakkımızı bir yıl saklı tutun seneye öğrencimiz ODTÜ de okumaktan vaz geçerse UKÜ’ye gelebilsin, yok gelmezse zaten para iade edilmeyecek kimse de kaybetmez bizim de içimiz rahat olur, çocuk da ailesinin harcadığı parayı düşünüp stres olmaz’ dedik. Tuğçe Hanım mail atmamızı onun da üst yönetim ile maili konuşacağını söyledi. Maile telefonla döndüler ve üst yönetim talebimizin bir kayıt dondurma olduğunu ve bunun için de yine PARA yatırmamız gerektiğini belirtmiş. Bu noktada UKÜ’nün bir soyguncu olduğu gerçeği yüzümüze bir tokat gibi patladı. Oysa biz okulu beğenmiştik hevesliydik ama onlar soygun peşinde.

Bir KKTC vatandaşı olarak ülke ekonomisine katkıda bulunan üniversitelerimizi Türkiye’de her ortamda savunmuşumdur, ancak bizler mağdur ettikleri sesini çıkaramayacağını düşündükleri insanlar vatandaşlık vazifesi olarak gereken savaşı kendilerine çeki düzen vermeleri için yapmalıyız.

Kayıt yaptırmayacağımız kesinleşleşmiş bir okulda bursunuzu vermeyiz kontenjan dolar baskısı altında yatırdığımız ön kayıt ücreti 1500 TL ve aynen yer kalmaz yurtlar dolar baskısı ile alınan 300 Euro (O günkü kur karşılığı 2100 TL) paramızın iade edilmesi bir etik AHLAKtır tabi varsa. Okuldan hiç bir hizmet, belge vs almadık, aynen kalmayacağımız yurttan da bir hizmet almadık. Aileleri çaresiz bırakarak baskı altında ödemeler yaptırılıyor, bizler zengin değiliz, ekonomik kriz içinde ayakta durmaya çalışıyoruz, bzi yandık başkaları yanmasın ve bu da bu kuruma ders olmalı, para çarpmak değil eğitim vermek öncelikli olmalı. Paramızı geri istiyoruz ve okulu da bizleri psikolojik baskı altında bırakarak mağdur ettiği için kınıyoruz.

1 Comment

1. Eylül Ayında Tüketiciler Derneği aracılığıyla yapmış olduğumuz şikayetimiz Aralık ayının başında sonuçlanmasına rağmen okul sahibi Mete Boyacı Bey’in bitmez tükenmez yurt dışında oluşları sebebiyle paramızın iadesi ancak 1 Şubat 2019 tarihinde yapılmıştır. Başta imkansız bir hak arama savaşı içine girdiğimizi düşündük ancak tavsiyem Kuzey Kıbrıs Tüketiciler derneğine inanın güvenin ve hakkınızı yalnız değil onlarla arayın. Biz sonuç aldık, paramızı da paşa paşa ödediler. Bu süreçte derneğin göstermiş olduğu ilgi alaka ve tüm yardımları için sonsuz teşekkürlerimizi iletiriz. Dernek Başkanı Hasan Bey’e de ayrıca teşekkür ederiz, süreç boyunca hep yanımızda oldu. Bir hizmet veya bir mal alımında haksızlığa uğradığınızı düşünürseniz sessiz kalmayın, Tüketiciler derneğine mutlaka başvurun ve sabırlı olun, onlar mutlaka gerekeni yapacaktır. Teşekkürler Tüketiciler Derneği.