TRADEX TRD KARA LİSTE BOYKOT KAPSAMINDA
- Adınız Soyadınız: admin
- Şikayet Edilen Ürün/Marka: Kara Liste Boykot Kapsamında
TRADEX TRD KARA LİSTE BOYKOT KAPSAMINDA
Kuzey Kıbrıs’taki ‘gıda güvenliğinin’ yetersiz olduğu ve gelmiş, geçmiş tüm hükümetlerin bu konuda yeterli yasal önlemleri almadıkları bir kez daha ortaya çıktı. Haspolat Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Tradex isimli şirketin, tarihi geçmiş ürünleri yeniden etiketlendirerek piyasaya sürmeye hazırlandığı tespit edilirken, yasal yetersizlik nedeniyle ‘suçlanan firma’ hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığı bildirildi.
Bir ihbar üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı ekipleri, Tradex şirketinin deposunda bulunan ve etiketlerinde oynandığı tespit edilen, eskimiş binlerce ürüne el koydu. Piyasaya sürülmek üzere hazırlanan tarihi geçmiş ürünler arasında donmuş sebze, balık, peynir, hatta ithal mamaların bulunduğu öğrenildi.
KIBRIS’a konuşan bir yetkili, tarihi geçmiş ürünlerin imha edildiğini, ancak ülkemiz yasalarına göre yapılanların suç sayılmadığını, dolayısıyla ilgili şirket yetkilisine ve suça ortak olanlara herhangi bir ceza verilemediğini söyledi.
Belediye ekiplerinden gizledi
Sağlık Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre; şirketin Haspolat’taki fabrikasına önce Lefkoşa Türk Belediyesi zabıta ekipleri gönderildi. Ancak; eskimiş ürünler bir bölümde gizlendiği için belediye zabıta ekipleri herhangi bir işlem yapmadan geri döndü.
Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı ekipleri bölgeye gönderildi ve tüm depolar tek tek arandı. Sonuçta binlerce ürünün, etiket değiştirilerek piyasaya sürülmek üzere paketlendiği tespit edildi.
Sağlık Bakanlığı ekibi, ele geçirilen binlerce tarihi geçmiş ürünü imha etti.
Tüketimi son derece tehlikeli
KIBRIS’a konuşan Tabipler Birliği Başkanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, tarihi geçmiş gıdaların kullanılmasının insan sağlığı açısından tehlikeli olduğunu belirtti.
Hüdaoğlu, bu tip gıdaların alınmasıyla içerisinde oluşan mikrobun bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini ifade ederek, gıda zehirlenmesi adı altında ishal, kusma ve ateş görülebileceğini kaydetti. Bu gibi maddelerin besin değerinin düştüğünü de belirten Hüdaoğlu, zaman zaman kusma ve bulantı gibi yan etkilerinin de görülebileceğini söyledi.
Eskimiş ve bozulmuş gıdaların yaratabileceği tehlikelere dikkat çeken Hüdaoğlu, bu gibi kişilere ve şirketlere ciddi cezaların verilmesi gerektiğini ifade etti.
Hüdaoğlu, tarihi geçmiş malları piyasaya sürenlerle ilgili yasada ceza kesme yetkisinin olmamasını, büyük bir ihmal olarak değerlendirdi.
Sağlık Bakanlığı: Örtbas edilemez
Sağlık Bakanlığı, kamuoyunu yanıltıcı veya toplum sağlığını olumsuz etkileyici faaliyetlerin gizlenmesinin, ya da örtbas edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, yapılan ihbarların değerlendirildiğini açıkladı.
Kullanım tarihi geçmiş gıda ürünlerinin, Sağlık Bakanlığı’nın bilgisi dâhilinde piyasaya sürülmesinin asla mümkün olmayacağının kaydedildiği açıklamada, bakanlığın gıda denetimleri konusunda hassas olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “Söz konusu haberde ifade edilen gıda ürünlerindeki etiketlerin değiştirilmesiyle ilgili olay, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin etkin denetimiyle ortaya çıkartılmıştır. Konunun örtbas edilmesi söz konusu değildir” denildi.
Bakanlık açıklamasında, gıda güvenliğinin sağlanmasında ve sürdürülmesinde hassas olduğuna da dikkat çekilerek, bakanlığın bu konuda üzerine düşen görevleri, bünyesinde bulunan 5 gıda mühendisi ve tüm bölgelerde aktif olarak görev alan 21 sıhhiye müfettişinin yardımıyla en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmakta olduğu ifade edildi.
Vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda maddesi ile içme suyu tüketmesini sağlamak için sürekli denetim ve kontrollerin yapılmakta olunduğu da anlatılan açıklamada, “Bu denetim ve kontrollerde insan sağlığına ve yürürlükteki mevzuata uygun olmayan ürünlerin ithalatına, üretilmesine ve satılmasına izin verilmemektedir. Mevzuata uymayan işletmeler kesinlikle Bakanlık tarafından kapatılmaktadır” denildi.
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, başlatmış olduğu reform ve altyapı çalışmalarından birisi olan sağlıklı ve güvenilir gıda maddesi üretimi, ithali ve tüketimi konularında çıkarılacak yasayı, etkili bir şekilde uygulayacağı ifade edildi.