Basın BildirisiHABERLER

ÜLKEMİZDE İNEKLERE NE OLDU? “ YILLARCA SÜREN BÜYÜK VURGUN”! ETİKETLEME YAPILMIYOR!!!PİYASADA BÜYÜK BAŞ HAYVAN ETİNİN %60 İNEK ETİ!!! ANCAK TÜKETİCİYE SATILAN İKİ KATI FİYATINA HEP DANA ETİ!!!

  • Adınız Soyadınız: admin
  • Şikayet Edilen Ürün/Marka: Basın Bildirisi

LSDBÜYÜK BAŞ HAYVAN ETİ TÜKETİMİNE BOYKOT”

BÜYÜK BAŞ HAYVAN ETİNİ TÜKETMEMELERİ İÇİN TÜKETİCİLERE ÇAĞRI! BÜYÜK BAŞ HAYVAN ETİ TÜKETİMİNDE “ SÜRESİZ BOYKOT”! TÜKETİCİLER BU VURGUNA İZİN VERMEYECEK VE BÜYÜK BAŞ HAYVAN ETİNİ ETİKETLEME YAPILMADIĞI SÜRECE TÜKETMEYECEKTİR!

DANA ETİ- İNEK ETİ TÜKETİCİLERE SATIŞ REYONLARINDA ETİKETLENMESİ İÇİN HÜMÜMETE BİR AY SÜRE TANINMAKTADIR! BUNUN YAPILMAMASI HALİNDE BOYKOT KENDİLİĞİNDEN GELECEKTİR!

YARI FİYATINA OLAN İNEK ETİNİ TÜKETİCİLERE İKİ KATI FİYATINA YILLARCA KAZIKLAYAN KASAP VE MARKETLERDE BU ETİKETLEMENİN YAPILMAMASININ NEDENİ AÇIKCA VURGUN OLDUĞU GÖRÜLEBİLİR!  HAKLARINI BİZZAT KORUMADIĞI SÜRECE HİÇ KİMSE KORUYAMAZ! TÜKETİCİLER BU VURGUNA İZİN VERMEYECEK VE BÜYÜK BAŞ HAYVAN ETİNİ ETİKETLEME YAPILMADIĞI SÜRECE TÜKETMEYECEKTİR!

Güvenliği Yasası” uygulanmamış ve Karpaz bölgesinde imha edilmesine rağmen piyasada satışı yapılmakta olan büyük baş hayvan etlerinin “Hangi Bölge ve Üreticiye Ait” ve “Ne Eti” olduğuna ilişkin “Etiketlenme” yapılmamış ve piyasaya sürülen tüketimi sakıncalı ve etiketsiz etler topaltılmamış ve piyasada “Gıda Güvenliği” sağlanamamıştır.

 

20 Şubat 2015

B A S I N B İ L D İ R İ S İ

Önce Karpaz’da 23 Kasım 2014 tarihinde tespit edilen LSD bulaşıcı hastalığı büyük baş hayvanların imha edilmesine rağmen Balıkesir bölgesine Lefkoşa ilçesine kadar ilerlemesinden 3 ay sonra aşılama aşamasına geçilmiş ve gerekli önlemlerin alınmasında geç kalınmıştır. Veteriner Dairesi aşılama aşamasında tüketiclerin sağlığının zarar görmemesi için Hayvancılar Birliği üyesi üreticilere aşılanmış hayvanların “1 Hafta Süre Kesimini Yasaklamış ” olup hayvanları mezbahaya sürmemeleri ve kesim yapmamaları için sözleşme imzalattırmaktadır. Derneğimiz Ada genelinde aşılamanın 2 ay kadar sürdürüleceğini tüketicilerin sağlıkları için telaşa kapılmamaları için çağrı yapmaktadır.

Son 3 aydır ülkede yayılarak yaygınlaşan bulaşıcı LSD hastalığının önünü zamanında almakta yetersiz kalan Veteriner Dairesi üreticilerin hayvanlarının elinde kalmasına tüketicilerin ise önemli bir besin kaynağından yoksun bırakılmasına neden olmasından birinci derecede sorumludur.

56/2014 sayılı Genel Gıda Ve YemYasanın 12.2 (Ç) maddesi uyarınca “Yetkili Makam olarak Tarım İşleriyle Görevli Bakanlık çiftlikte üretim, market bünyesinde faaliyet gösteren et satış yerleri ile kasap dükkanları dahil, hayvansal gıdaların üretim, işleme, depolama, paketleme, taşıma ve dağıtımının tüm aşamalarındaki gıda güvenliği ve hijyen kurallarının uygulanmasının denetiminden sorumludur.”

Sağlıkları için bu hastalığa karşı endişe duyan tüketicilerin büyük baş hayvan eti tüketimini durdurmuş olmaları sonucu üreticilerin ürünleri elinde kalmış bulunduğu derneğimiz tarafından tespit edilmiş bulunmaktadır. Bu konuda Gıda, Tarım Ve Enerji Bakanlığı en son dün yapılan uzun süredir üreticilerin yardım taleplerini yanıtsız bırakmakta tüketicilerin ise “Büyükbaş Hayvan Eti” içerikli “Gıdanın Güvenli” olmadığına dair yeterli şüphe veya sebebin oluşmasına rağmen “Gıda Güvenliği Yasası”nın 14.(8). Maddesi uygulanmamış ve tüketiciler için “Gıda Güvenliği” tesis edilmemiştir.

56/2014 sayılı Genel Gıda Ve Yem Yasası Altıncı Kısımında Gıda Güvenliği Kuralları’nı düzenleyen 14. Maddesinin 8. Fıkrası uyarınca “Gıda, Yetkili Makam tarafından belirlenen özel kurallara uygun olsa bile, gıdanın güvenli olmadığına dair yeterli şüphe veya sebebin oluşması durumunda, Yetkili Makam söz konusu gıdanın piyasaya arzını kısıtlayabilir veya piyasaya arz edilen gıdayı toplatabilir.” Amir hükümünü ilgili bakanlık uygulamamış tüketicilerin beklentilerine yanıt vermemiştir.

Bu konuda çıkarılmış bulunan “Gıda Güvenliği Yasası” kapsamında satışı yapılmakta olan büyük baş hayvan etlerinin “Hangi Bölge ve Üreticiye Ait” ve “Ne Eti” olduğuna ilişkin “Etiketlenme” yapılması ve piyasaya sürülen tüketimi sakıncalı ve etiketsiz etlerin topaltılması ve piyasada “Gıda Güvenliğinin” sağlanması ve tüketiciler ile üreticilerin tazmin edilerek daha fazla mağdur edilmemeleri için Derneğimiz ilgili bakanlığa çağrı yapmaktadır.

 

 

KÖKÇAM, LUMPY SKİN DİSEASE (LSD) HASTALIĞIN İNSANLARA DA BULAŞMA İHTİMALİ BULUNDUĞUNU…….. VİRÜSÜN YARA KABUKLARI İÇERİSİNDE 35-40 GÜN CANLI KALABİLDİĞİ SÖZLERİNE EKLEDİ.

Antalya Manavgat’ta Afrika Hastalığı(Lumpy Skin Disease) karşı ilçede tüm büyükbaş hayvanların aşılacağı bildirildi. Türkiye’de ilk Afrika hastalığının geçen yıl Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde görüldüğü ve ilçedeki tüm büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karantina altına alındığı ifade edildi.
Hastalığın Kahramanmaraş’tan ülke geneline yayılma ihtimaline karşı Manavgat’ta 23-25 Haziran tarihleri arası tüm büyükbaş hayvanlara aşılama çalışması yapılacağı kaydedildi. MANAVGAT GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜR VEKİLİ YEŞİM TIRAVOĞLU DEMİRTAŞ, hastalığın asıl adının ‘Sığırların Nodüler Ekzantemi’ olduğunu söyledi. Hastalığının dünyadaki yaygın ismi ‘Lumpy Skin Disease’ ismi ile bilindiğini belirten Demirtaş, ülkede İHBARI MECBURİ HASTALIKLAR LİSTESİNDE olduğunu kaydetti.
Hastalığın ilk olarak 1929 yılında Afrika’nın güney ülkelerinde çıkan Lumpy Skin Disease daha sonra Mısır ve İsrail’de de salgınlaştığını anlatan Demirtaş, Lumpy Skin Disease (LSD) deri üzerinde şişliklerle görüldüğünü ve aynı şişliklerin iç organlarda da oluştuğuna dikkat çekti. Demirtaş, “Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Hastalık sokucu sineklerle bulaştırılır. Doğrudan temas da bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur.” dedi.
VETERİNER HEKİM ARİF KÖKÇAM, hastalığın yayılma riskini yüzde 3-85 arasında olduğunu kaydetti. Lumpy Skin Disease’ den ölüm oranı yüzde 3 olduğunu ancak; ikincil enfeksiyonlarla bu oran yükselebileceğini ve kuluçka dönemi 2-5 hafta olduğunu kaydetti. Bu hastalığa karşı ergin sığırların biraz daha dayanıklı olduğunu ve buzağılar hassas olduğunun altını çizen Veteriner Kökçam, “Baş, boyun, meme çevresi ve ayaklarda sert şişlikler kendini gösterir. Ayrıca, karaciğer, işkembe, dalak, akciğer ve sindirim yolunda bu şişkinliklerin aynısı oluşur. LSD böcek ısırması, kurdeşen, deri tüberkülozu, nokra ve benzer deri hastalıklarıyla karışabilir. Tam olarak serolojik testler veya virüs izolasyonu ile kesin teşhis yapılır. Hastalıktan korunma için iki yöntem vardır. Birincisi sineklerle mücadele, ikincisi ise aşılamadır.” ifadesini kullandı.
Hastalıktan korunmada bilinen tüm biyogüvenlik uygulamaları tamamen yerine getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Kökçam, hayvan nakillerinin kontrol altına alınması, karantina, temizlik, dezenfeksiyon, hastalıktan dolayı kesilen hayvanların imhası gibi önlemler ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.
KÖKÇAM, HASTALIĞIN İNSANLARA DA BULAŞMA İHTİMALİ BULUNDUĞUNU VE BU SEBEPLE GEREK PATLAMIŞ ŞİŞLİKLERDEN GELEN AKINTILAR, GEREKSE AĞIZ, BURUN VE GÖZ AKINTILARINDAN SAKINMAK, ANTİSEPTİK, DEZENFEKTAN, DETERJAN KULLANMAYI İHMAL EDİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ VE VİRÜSÜN YARA KABUKLARI İÇERİSİNDE 35-40 GÜN CANLI KALABİLDİĞİ SÖZLERİNE EKLEDİ.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede kayıtlı 27 bin 500 büyükbaş, 75 bin koyun ve 65 bin kıl keçisi bulunuyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorum Gönder